Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

De zorgverzekering vergelijker invullen loont, maar vergeet ook niet de zorgtoeslag

Het zorgverzekering seizoen gaat bijna van start en dat betekent dat we massaal de zorgverzekering vergelijker gaan invullen om te kijken bij welke zorgverzekeraar we het goedkoopst uit zullen zijn. Met Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de gemiddelde zorgpremie in 2018 weer met enkele euro’s per maand zal stijgen. Ook is bekend gemaakt dat de zorgtoeslag per jaar naar schatting mee zal stijgen tot maximaal €131 voor alleenstaanden en zelfs tot €194 voor meer-persoons huishoudens. En dat is goed nieuws. De hogere zorgtoeslag zou de hogere premie komend jaar ruimschoots moeten gaan compenseren voor minima. Reden dus om te kijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en of je zorgtoeslag gegevens nog kloppen.

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke bijdrage in je zorgkosten vanuit de overheid. Heb je een laag inkomen? Dan helpt de overheid je door maandelijks een bijdrage over te maken om je zorgpremie te betalen.

De hoogte van deze bijdrage verschilt afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar bedraagt gemiddeld enkele tientallen euro’s per maand. De Belastdingdienst bepaalt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Stijgen de zorgpremie kosten? Dan stijgt de zorgtoeslag automatisch mee.

Schatting zorgtoeslag 2018

Voor 2018 is de verwachting dat de zorgtoeslag voor een in aanmerking komende gemiddeld huishouden zal stijgen met €65 per jaar, bovenop de reeds begrootte stijging. De duit in het zakje voor de extra €65 is een koopkracht maatregel van het huidige kabinet. Hierdoor ontvangen alleenstaanden komend jaar maximaal €131 en meer-persoons huishouden tot wel €194 meer.

Definitieve bekendmaking bedragen

Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun zorgpremies bekend gemaakt hebben. Ook dan zullen de definitieve bedragen voor de zorgtoeslag bekend gemaakt worden. In het gunstige geval bedraagt de zorgtoeslag meer dan de stijging van de zorgpremie, zoals het er nu naar uitziet, waardoor de zorgtoeslag een behoorlijk verschil kan uitmaken in de uitgaven voor je jaarlijkse zorgpremie.

Vul daarom niet alleen de zorgvergelijker in, maar kijk ook gelijk of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt.

Wie komen in aanmerking voor zorgtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Omdat zorgtoeslag is bedoeld om de lagere inkomens tegemoet te komen heeft de Belangdienst een aantal criteria vastgesteld op basis waarvan zorgtoeslag kan worden toegekend:

  • Je moet minimaal 18 jaar zijn om zorgtoeslag te kunnen aanvragen
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je beschikt over een Nederlandse zorgverzekering
  • Je inkomen is niet te hoog
  • Je eigen vermogen is niet te hoog

Aanvragen, wijzigen en stopzetten

Heb je gecheckt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Dan zal je zelf actie moeten ondernemen om de toeslag te ontvangen. Zorgtoeslag wordt namelijk niet automatisch uitgekeerd, maar dien je zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Hoe dit precies werkt, vindt je op de website van de Belastingdienst.

Krijg je al zorgtoeslag uitgekeerd? Kijk dan vooral of de gegevens nog steeds kloppen. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op meer zorgtoeslag, doordat je bijvoorbeeld minder gaat verdienen het komende jaar of omdat je geen toeslagpartner meer hebt.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van een aantal factoren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het controleren van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. Kijk daarom ieder jaar niet alleen naar de premieverschillen door de zorgverzekering vergelijker in te vullen, maar controleer ook je toeslag gegevens bij de Belastingdienst.

Heb je recht op minder dan €24 zorgtoeslag per jaar? Dan wordt dit bedrag niet uitgekeerd. Blijkt nu achteraf dat je recht had op een hoger bedrag, dan zal het resterende bedrag alsnog worden overgemaakt.

Hoogte van je inkomen

Om te bepalen hoeveel zorgtoeslag je krijgt kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale inkomen dat bekend is bij de Belastingdienst uit de gegevens van je inkomstenbelasting. Dit is het totaal van inkomsten uit Box 1,2 en 3.

Om aanspraak te maken op zorgtoeslag mag de hoogte van je inkomen niet boven het vastgestelde ‘grensinkomen’ uitkomen.

Het ‘Grensinkomen’ is bepaald voor alleenstaanden en meer-persoons huishoudens. Het grensinkomen voor 2018 is nog niet bekend gemaakt, die voor 2017 is vastgesteld op:

  • € 27.857 voor alleenstaanden
  • € 35.116 voor meer-persoons huishoudens

Heb je een toeslagpartner?

Naast de hoogte van je inkomen wordt de hoogte van je zorgtoeslag mede bepaalt door of je een toeslagpartner hebt. Je toeslagpartner is degene met wie je de toeslag aanvraagt. Dit is bijvoorbeeld je geregistreerd partner of echtgenoot, maar kan ook iemand zijn die op hetzelfde adres woont.

De Belastingdienst stelt na je aanvraag of wijziging vast of je een toeslagpartner hebt. Heb je een toeslagpartner? Dan wordt het inkomen van je toeslagpartner mee berekend bij de aanvraag of wijziging van je zorgtoeslag. Het gezamenlijke inkomen mag niet boven de grens van € 35.116 uitkomen.

Hoogte van je eigen vermogen

Tot slot kijkt de Belastingdienst ook naar je totale (gezamenlijke) vermogen. Hieronder vallen onder andere spaargelden, schenkingen en beleggingen. Maar ook het ‘bijzonder vermogen’ kan hieronder vallen.

Komt je eigen vermogen boven de zogenaamde ‘vrijstellingsgrens’ uit? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag. De vrijstellingsgrens voor 2018 is nog niet bekend gemaakt, voor 2017 geldt het volgende grens:

  • Heb je geen toeslagpartner, dan ligt de grens op €106.941
  • Heb je wel een toeslagpartner, dan ligt de grens op € 131.378