Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

Zorgverzekering in 2018: dit is wat er verandert

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de nieuwe begroting voor 2018 gepresenteerd, en daarmee is ook duidelijk geworden welke veranderingen er zijn voor de zorgverzekering in 2018. Vaststaat dat de kosten voor de ziektekostenverzekering in ieder geval stijgen, zowel de premie als het eigen risico worden namelijk verhoogd.

Eigen risico in 2018

Het verplichte eigen risico wordt in 2018 niet verhoogd en blijft dus 385 euro.

Maak je gebruik van zorg in 2018, dan kan het zijn dat je maximaal 385 euro zelf bij moet dragen. Gelukkig valt sommige zorg nog steeds buiten het eigen risico, zoals de huisarts of kraamzorg.

Vanaf volgend jaar kun je je eigen risico nog steeds vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Het is slim om hier rekening mee te houden als je zorgverzekeringen vergelijkt, want met een hoger eigen risico kun je flink besparen op de maandelijkse premie.

Hogere premie

De premies voor 2018 zijn nog niet bekend (dat is pas in november), maar de verwachting is wel dat de premie volgend jaar verder stijgt. Verzekeraar DSW maakte in augustus al bekend dat zij verwachten dat de premie op jaarbasis 30 euro hoger uit zal vallen. De nominale zorgpremie stijgt zelfs met 72 euro per jaar.

Verzekeraars zijn op dit moment nog druk bezig met rekenen en onderhandelen met zorgverleners. De uiteindelijke premie kan nog veranderen en zal begin november bekend worden. Maar het is goed om alvast rekening te houden met een hogere premie voor de zorgverzekering.

Zorgtoeslag wordt verhoogd

Er is gelukkig ook goed nieuws: als je recht hebt op zorgtoeslag, dan profiteer je van het feit dat de zorgtoeslag ook verhoogd wordt. In 2018 wordt de zorgtoeslag verhoogd met maximaal 131 euro (eenpersoonshuishoudens) of 194 euro (meerpersoonshuishoudens).

De toegenomen kosten voor een hoger eigen risico en de hogere premie worden hiermee weer een stuk lager als je zorgtoeslag ontvangt.

Meer geld voor verpleeghuizen

Voor de periode tussen 2017 en 2021 heeft het kabinet een bedrag van 275 miljoen gereserveerd voor verpleeghuiszorg. Dit geld is bedoeld om goed personeel te werven om op korte termijn de kwaliteit te verbeteren en om meer handen aan het bed te krijgen. In 2017 was al 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Vanaf 2018 wordt er 335 miljoen euro beschikbaar gemaakt hiervoor.

Meer vergoed door de basisverzekering

Vanaf 2018 wordt er meer vergoed door de basisverzekering:

  • Er worden diverse nieuwe medicijnen en geneeswijzen vergoed, zoals behandelingen van borstkanker, darmverstoppingen en hepatitis C.
  • Artrose-patiënten krijgen vanaf 2018 jaarlijks 12 fysiotherapiebehandelingen vergoed (voor artrose aan de heup- en kniegewrichten).
  • Voor oncologie patiënten die met immuuntherapie worden behandeld wordt in 2018 het zittend ziekenvervoer vergoed.
  • Vergoeding voor verzorging aan minderjarigen (zoals hulp bij wassen en innemen medicatie) die samenhangt met geneeskundige zorg.
  • Voor de NIPT-test was in 2017 een subsidieregeling. Deze wordt in 2018 voortgezet, en in 2019 wordt besloten of deze test definitief in de basisverzekering wordt opgenomen.