Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

Vier tips om slimmer om te gaan met je eigen risico

Hoewel blijkt dat steeds meer verzekerden het eigen risico vrijwillig ophogen, schrikt dit idee nog steeds een hoop verzekerden af. Je weet immers nooit van te voren wanneer je eigen risico wordt aangesproken, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat kun je nog meer doen om te zorgen dat je zo min mogelijk eigen risico betaalt? Hier volgen een aantal tips.

1. Ga vaker als eerste naar de huisarts

De makkelijkste manier om zorgkosten te vermijden en het eigen risico onaangeroerd te laten is door een beroep te doen op zorg die buiten het eigen risico valt. Ga daarom vaker naar de huisarts of huisartsenpost.

Ga anderzijds ook niet te snel naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis in de avonduren of het weekend. De SEH tarieven die gelden in de avonden en weekenden zijn niet mals. Maak daarom als het niet écht dringend is en je kunt wachten tot na het weekend of de volgende werkdag, liever een afspraak bij de huisarts.

Als het wel écht dringend is, ga dan naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. Blijkt spoedeisende hulp dan alsnog nodig, dan ben je al in het ziekenhuis en in de spoedeisende hulp altijd dichtbij.

Bij de huisarts kun je daarnaast ook een aantal ingrepen laten verrichten die in het ziekenhuis onder het eigen risico vallen. Niet iedere huisarts is weliswaar gekwalificeerd om bepaalde ingrepen te verrichten, maar het kan zeker lonen bij je eigen huisartsenkliniek na te vragen welke huisarts je kan helpen.

Ingrepen die huisartsen normaliter ook uitvoeren zijn het verwijderen van moedervlekken, het plaatsen van een spiraaltje of het uitvoeren van een sterilisatie.

2. Ziekenhuis tarieven vergelijken kan geld besparen

De prijzen die ziekenhuizen hanteren voor dezelfde ingreep, kunnen onderling zeer sterk verschillen. Ruim 40% van de declarabele ingrepen kosten minder dan het maximale eigen risico van 885 euro, maar variëren afhankelijk van waar je ze laat uitvoeren sterk in prijs.

Zo blijkt dat de prijzen voor bijv. het doen van een bloedonderzoek of het laten maken van een echo of röntgenfoto, enkele tientallen euro’s kunnen verschillen per ziekenhuis. Dit komt door de verschillende afspraken die zorgverzekeraars met ziekenhuizen maken. Het kan dus zeker de moeite waard zijn hierin op onderzoek uit te gaan.

3. Wees voorbereid en verwacht die rekening

Waar je niet altijd het eigen risico kan omzeilen geldt ook dat je er op voorbereid moet zijn. Dit betekent: houdt er rekening mee dat de kosten pas later in rekening worden gebracht dan je misschien had verwacht.

Het berekenen van de prijzen en de afspraken die ziekenhuizen en verzekeraars met elkaar maken leiden er vaak toe dat rekeningen pas (veel) later op deurmat vallen.

Heb je op 31 december nog een deel van je eigen risico niet opgemaakt, maar heb je wel enige tijd daarvoor zorgkosten gemaakt die onder het eigen risico vallen, verwacht dan ook dat die rekening nog komt. Het zou vervelend zijn als je het geld net daarvoor uit hebt gegeven aan leuke kerstcadeaus.

4. Verhoog het eigen risico als het kan

Hoewel een hoop verzekerden het een eng idee vinden om het vrijwillig eigen risico op te hogen, blijkt uit onderzoek van de NMa dat inmiddels 12,3% van de Nederlanders een hoger eigen risico heeft dan de verplichte €385. In 2012 was dit nog 6,9%.

Helaas blijkt dat een op de vier Nederlanders ieder jaar bij voorbaat het eigen risico op verbruiken als gevolg van een chronische aandoening of ziekte. Voor deze groep heeft het geen zin het eigen risico te verhogen.

Maar behoor je niet tot deze groep en kun je het risico nemen, omdat je voldoende geld achter de hand hebt? Dan valt het aan te raden te experimenteren met het ophogen van het eigen risico.

Wanneer je het eigen risico maximaal kan ophogen tot €885, dan betaal je zo’n €15 tot €20 minder per maand aan premie.

Tip! Selecteer in onze zorgvergelijker een hoger eigen risico en bekijk hoeveel het per maand scheelt aan premie!