Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

Nog geen nieuwe zorgverzekering afgesloten? In januari overstappen kan nog

Je hebt nog iets meer dan een week te gaan om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, tot en met 31 december. Maar misschien ben je nog niet zeker van je keuze om over te stappen en twijfel je of je voor 1 januari 2018 wel een keuze kunt maken voor een nieuwe zorgverzekeraar. Wees gerust. Wat velen niet weten is dat je ook nog in heel januari kunt overstappen. Zo kun je net even wat meer tijd nemen om de zorgverzekeraar te vinden die bij je past en hak je de knoop door voor 1 februari 2018.

Let wel op: wanneer je in januari wil overstappen zul je zelf je huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2018 stop moeten zetten. Dit doet je nieuwe zorgverzekeraar niet automatisch voor je wanneer je je nieuwe zorgverzekering afsluit na 31 december.

Als je nog geen keuze hebt gemaakt raden we je aan onze keuzehulp te gebruiken. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen op onze website voor een antwoord op al je vragen over de zorgverzekering.

Je huidige zorgverzekering opzeggen moet altijd voor 1 januari

Een belangrijke voorwaarde om nog te kunnen overstappen in januari is dat je zelf op tijd je huidige zorgverzekering stop zet. Dit verzoek moet uiterlijk op 31 december binnen zijn bij je verzekeraar.

Ben je te laat? Dan loopt je huidige zorgverzekering nog een jaar door en dat zou zonde zijn. Alleen wanneer je vóór 1 januari overstapt van zorgverzekering, zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude polis voor je op.

Je blijft altijd verzekerd wanneer je voor 1 februari overstapt

Een terechte vraag bij overstappen vanaf 1 januari is: “Maar ben ik dan wel verzekerd als ik pas in januari een nieuwe zorgverzekering kies en mijn huidige verzekering al heb opgezegd?”

Om verwarring en onzekerheid te voorkomen: je bent en blijft altijd verzekerd in de periode tussen de opzegging van je huidige zorgverzekeraar en het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Hoe zit dat?

Zeg je vóór 1 januari je huidige zorgverzekering op, dan gaat je nieuwe zorgverzekering in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Stel dat je in de tussentijd zorgkosten maakt, dan worden je zorgkosten in behandeling genomen door je toekomstige verzekeraar.

In uitzonderlijke situaties kun je ook nog overstappen na 31 januari

In een speciaal aantal gevallen is het mogelijk om zelfs nog over te stappen na 31 januari. Check altijd van te voren of je aan de voorwaarden voldoet en loop geen onnodig risico.

In de volgende gevallen kun je ook na 31 januari een zorgverzekering aflsuiten:

  • Je bent momenteel niet verzekerd
  • Je zorgverzekeraar heeft tussentijds de polisvoorwaarden aangepast
  • Het collectief waarbij je bent aangesloten stopt
  • Je gaat scheiden van je partner en jullie zijn allebei verzekerd onder dezelfde zorgpolis
  • Je komt uit het buitenland en moet een basiszorgverzekering afsluiten
  • Je bent 18 jaar geworden
  • Je bent militair, terug in Nederland en verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten