Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

Ik ben chronisch ziek, mag een zorgverzekeraar me weigeren?

Wanneer je chronisch ziek bent, is dat natuurlijk erg vervelend en wil je dat zorg goed geregeld is.

Omdat als chronisch zieke je zorgkosten en specialistische vrijwel altijd hoger liggen, kan dit gevolgen hebben bij het kiezen van een zorgverzekering. Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen medische acceptatie voor een basisverzekering en een aanvullende verzekering.

Medische acceptatie basisverzekering

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben daarom een medische acceptatie plicht voor de basisverzekering. Dat wil zeggen dat een zorgverzekeraar iedereen moet accepteren voor de basisverzekering.

Hoeveel zorg je nodig hebt, maakt daarbij niet uit. Een zorgverzekeraar mag jou dus ook geen hogere premie toeschrijven dan een ander, als gevolg van je ziekte.

Ben je chronisch ziek, maar valt de zorg die je nodig hebt binnen je basisverzekering? Dan kun je dus altijd overstappen en mag je niet geweigerd worden.

Geen medische acceptatie aanvullende verzekering

De medische acceptatie plicht geldt in tegenstelling tot de basisverzekering niet voor de aanvullende verzekering, omdat je niet verplicht bent jezelf aanvullend te verzekeren.

Wil je een aanvullende verzekering afsluiten dan kan een zorgverzekeraar je een gezondheidsverklaring laten invullen. Op basis van de antwoorden mag de verzekeraar afwegen of hij je al dan niet accepteert.

Het kan ook voorkomen dat een zorgverzekeraar op basis van je antwoorden een tegenvoorstel doet, wat inhoud dat bijvoorbeeld je premie iets hoger wordt of dat je een wachttijd hebt voordat je gebruik kan maken van bepaalde zorg. Het staat je uiteraard vrij om een tegenvoorstel te weigeren.

Let op: zeg niet je zorgverzekering op voordat je weet of je wordt geaccepteerd bij je nieuwe zorgverzekeraar.