Vragen over onze site?
Elke dag tot 20.00 uur
Snel vergelijken
Makkelijk vergelijken
Ruim 10 jaar ervaring
De beste zorg

Is een losse aanvullende zorgverzekering afsluiten een goed idee?

Misschien heb je bepaalde zorgbehoeften waarmee je alleen bij een specifieke zorgverzekeraar terecht kan. Dan kan het de beste keuze voor je lijken om een losse aanvullende zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je verzekerd bent voor je basisverzekering. Maar is dat ook zo?

Wel mogelijk, maar niet altijd handig

Het is goed om te weten dat een overstap naar een losse aanvullende verzekering gewoon mogelijk is bij een deel van de zorgverzekeraars en dus niet een overstap in de weg hoeft te staan. Je kunt in veel gevallen een losse aanvullende zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering afsluit.

Maar hoewel het mogelijk is om je apart te verzekeren, moet je je afvragen of het wel handig is. Er zitten namelijk een aantal nadelen aan.

Declareren bij twee verzekeraars

Sluit je twee aparte verzekeringen af, dan heb je hier administratief ook meer omkijken naar. Omdat je met twee zorgverzekeraars te maken hebt ontvang je twee verschillende facturen.

In samenhang hiermee wordt het ook lastiger wanneer je zorgkosten wil declareren. Bepaalde zorgkosten vallen namelijk onder de dekking van zowel de basisverzekering als je aanvullende verzekering. Je zult dan bij twee verzekeraars je kosten (gedeeltelijk) moeten declareren.

Vaker de vraag om een gezondheidsverklaring

Daarnaast willen zorgverzekeraars voor een losse aanvullende zorgverzekering nog wel eens om een gezondheidsverklaring vragen, terwijl ze die minder vlug zullen vragen wanneer je ook een basisverzekering bij ze afsluit.

Voor een aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht en wanneer je tot een risicogroep behoort of chronisch ziek bent, mogen verzekeraars je weigeren voor een aanvullende verzekering. De kans dat je een gezondheidsverklaring moet voorleggen is over het algemeen veel kleiner wanneer je beide polissen afsluit onder één verzekeraar.

Extra kosten voor een losse aanvullende zorgverzekering

Het lijkt wellicht voordeliger om te kiezen voor een basisverzekering bij de ene verzekeraar, en een aanvullende verzekering bij de ander. Maar dit is niet altijd het geval. De meeste verzekeraars rekenen namelijk een forse toeslag van zo’n 25%-50%. Uiteindelijk ben je dan toch duurder uit.

Gebruik de zorgvergelijker voor de beste combinaties

Denk er dus goed over na of je een losse aanvullende zorgverzekering wil afsluiten bij een andere verzekeraar. Vul onze zorgvergelijker in om te kijken wat de beste zorgpakket samenstelling is voor jou.